Paashuis Renault Trafic Liike 09007

Alles over de nieuwe BPM-wijzigingen

Ben je een ondernemer op zoek naar een nieuwe bestelauto op benzine, diesel of gas? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de recente wijzigingen in de BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen).

Paashuis Renault Trafic Liike 08674

Waarom veranderen de regels?

Vanaf 1 januari 2025 kun je niet langer gebruikmaken van de bpm-vrijstelling voor ondernemers, wat betekent dat je BPM moet betalen. De overheid heeft besloten om de bpm-vrijstelling voor bestelauto's van ondernemers (ondernemersvrijstelling) af te schaffen. Deze maatregel is genomen om de verkoop van emissievrije of zeer zuinige bestelauto's te stimuleren en de transitie naar een groenere en duurzamere toekomst te versnellen.


Wat verandert er precies?

De manier waarop het bpm-tarief voor bestelauto's wordt bepaald, zal veranderen. Momenteel wordt het tarief berekend op basis van de nettocatalogusprijs. Dit zal echter veranderen: voortaan wordt het bpm-tarief bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot (zuinigheid) van de bestelauto. Dit betekent dat de hoeveelheid CO2-uitstoot direct van invloed zal zijn op de bpm die je moet betalen.

DSC00889

Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Wat betekent dit concreet voor jou als ondernemer? Allereerst verdwijnt vanaf 2025 de grijskentekenregeling voor bestelauto's voor ondernemers. Dit betekent dat de BPM wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de bestelauto, met een tarief van 66,91 euro per gram CO2-uitstoot.

Bovendien zal de motorrijtuigenbelasting voor bestelauto's vanaf 2025 met 15 procent stijgen. Na een gelijktijdige verlaging van 4,34 procent resulteert dit in een totale verhoging van 10,1 procent. Vanaf 2026 zal deze belasting nog eens met 6,96 procent stijgen.

Belangrijk om te weten is dat bestelauto's die vóór 2025 zijn aangeschaft nog steeds bpm-vrij kunnen blijven rijden. Deze nieuwe regelingen hebben als doel de belastingderving in de autobelastingen te verminderen en milieuvriendelijke alternatieven te stimuleren.

Wij staan voor je klaar

Bij Paashuis Bedrijfswagens begrijpen we dat deze veranderingen vragen kunnen oproepen. Onze deskundige medewerkers Frits Renskers & Rick Nijweide staan klaar om je te adviseren en te begeleiden bij het maken van de juiste keuze. Kom vandaag nog langs bij Paashuis Bedrijfswagens of neem contact met ons op voor persoonlijk advies en ondersteuning.